sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Tuhkaa ilmassa ja pään sisällä

Islannin tulivuori Eyjafjallajökull järjesti aika monen ihmisen aikataulut uusiksi. Vaikka tuulet ovat olleet tältäosin meille suotuisat, olemme kuitenkin törmänneet tuhkaan ihan konkreettisesti ystävämme ja sukulaistemme muuttuneiden matkajärjestelyiden kautta. Vielä on epäselvää, pääseekö T:n lapsuudenaikainen ystävä luoksemme torstai-iltaa ja yötä viettämään. Se sen sijaan on jo selvää, että sukulaisperheemme loma siirtyi ainakin viikolla. Nyt jännitetään, riittääkö sekään.

Tuhkaa on leijaillut myös muualla. Tai ei ehkä tuhkaa, mutta mustia pilviä ainakin. Veroehdotuksen tarkistaminen tuli ajankohtaiseksi jälleen kerran sellaiseen saumaan, että yhtään ylimääräistä minuuttia siihen ei olisi ollut uhrattavissa. Ja kun tarkistamista alkaa tehdä, ei siitä ihan muutamassa minuutissa irti pääsekään. Aloitin oman urakkani perjantai-iltana, T teki suuren työn käyttäen koko lauantaipäivän, ja minä viimeistelin homman sunnuntai-illan ratoksi. Nyt pitäisi olla jokaisen summan oikeassa sarakkeessaan. Jäämme odottamaan, onko verottaja samaa mieltä.

Päänsisäinen tuhka on kuitenkin se kaikkein sakein. T antoi minulle mahdollisuuden opiskella koko viikonlopun yläkerran huoneessamme hoitaen - veroasioiden lomassa - kaiken kodinhoitoon liittyvän. Sain luettua ja tehtyä harjoitustenttejä oikein mukavasti, mutta on se vaan todettava, että kapasiteettini ei enää ole samaa luokkaa kuin yli viisitoista vuotta sitten, kun näitä samoja metaboliareittejä ja reseptorialatyyppejä opiskelin. Vai muistatteko itse, mitä tekevät alfa-1,4-glucosidase, iduronosulfate sulfatase, interleukin 6 tai C1 esterase inhibitor? Ja aiheuttaako onkogeeni c-myc Burkittin lymfooman vai sittenkin kroonisen myelosyytti leukemian (oikeasti tämän syynä on kromosomaalinen translokaatio t(9:22), josta seuraa c-abl/bcr geenin, joka aiheuttaa tyrosiinikinaasin hallitsemattoman aktivaation). Niin, tai ehkä kuitenkin oma suosikkini on 'tietää', että nimenomaan Cook-Medley Hostility Inventory-tutkimuspatteria on syytä käyttää Cohen Perceived Stress Scalen sijaan arvioitaessa potilaan persoonallisuuden ym. vaikutusta sepelvaltimotautiriskiin. Huoh! Katson syyttävällä silmällä niitä kaikkia, jotka kehtaavat väittää näiden tenttien olevan vain "pientä kertailua vaativia". Ei vaan, vaikka kapasiteettini ei riittäisikään tenttiä/tenttejä (seuraavahan on jo kesäkuun lopulla) läpäisemään, olen oppinut paljon, ja yritän muistaa sen, kun meinaa ahdistus iskeä muististani jälleen kerran hävitessä, että Crigler-Najjar syndrooman entsyymivika piilee Bilirubin-UDP-glucuronyl transferasen vähäisyydessä. Olisi virhe kuvitella sen johtuvan N5,10-methylenetetrahydrofolaatista. Tai jostain.

Lapsilla on lomaviikko edessä. Pikku-O on sairastanut viikon puolivälistä lähtien jotain kummallista kuumetautia. T kirjoittaa yhtä lukuisista kirjoitustehtävistään lukemisensa lomassa. Voihan Henderson-Hasselbalchin yhtälö ja hapen dissosiaatiokäyrän siirtyminen oikealle! On ehkä syytä lähteä vähän levähtämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.